Schaatsen op natuurijs

Gepubliceerd op 03 april 2018

Het schaatsen op natuurijs heeft iets., Maar wat is dat dan, want al die problemen die je tegenkomt: de scheuren, gaten, wind, kou, sneeuw(ijs), maar dat maakt niet uit. Het is gewoon fascinerend, hoe leg je dat uit!!

Ja, dat hebben heel veel schaatsers. Als je op de Weissensee schaatst merkt je dat ook sterk: die is er weer en ook die schaatser, die niet meer zou komen is er weer en als je terug bent op de schaatsbaan vraagt zowat iedereen hoe het ijs daar was. En ook al zeg je het ijs was dit jaar niet echt goed, ze kijken je aan en knikken en aan het einde zeggen ze: ik hoop ook weer een keer te gaan, want een schaatser wil op natuurijs schaatsen ondanks de ontberingen die je tegenkomt en hopen dat het een keer strak zwart ijs is. En al is het ijs op de ijsbaan nog zo goed, je traint op de ijsbaan voor je wedstrijden en/of voor natuurijs.

Dit jaar waren we op de Weissensee. We hebben heerlijk kunnen schaatsen, al was het iedere dag weer anders en in de middag was het vaak niet meer te schaatsen. Dit omdat de zon zo veel kracht had, het sneeuwijs werd dan zacht. Corrin (Duivenvoorden) had er weinig last van, omdat de stichting AEW had besloten, die dag om een uur eerder te starten, om 6 uur. Daarom was bij Corrin de laatste ronde wel wat slechter maar nog wel te doen. Wel een hele zware 200 km tocht in de tijd van 7.30 uur met heel mooi weer.

We zijn ook afgereisd naar Canada, om te schaatsen met een groep schaatsers waarvan de meeste ook al heel veel jaren op de Weissensee komen. We schaatsten op de kanalen van Ottawa (wereld erfgoed) en zijn daarna naar het meer Portland gegaan waar je 100 km kon schaatsen. De Canadezen heetten ons welkom, er was ook een winterfeest. Even tussendoor een middag Ottawa gezien en een middag Montreal, daarna Lac Masson. Daar kon je schaatsen en ook met de hondenslee en sneeuwscooter. Toen nog door naar Quebec, daar in het park geschaatst op een 400 meter baan met natuurijs. Welkom geheten door de burgemeester. De andere dag naar Lac Beauport, prachtig ijs. Daar kon je 100 km schaatsen, dit werd georganiseerd door de Canadezen. Heel mooi gedaan. Zo is de winter voor ons zo om, we waren net op tijd terug om nog de vorstdagen mee te maken hier in Nederland. En dan zie je ook kinderen, die de hele middag op het ijs zijn. En het was zo koud, maar schaatsen en schaatsen! Jaja, het is natuurijs....

Groeten,

Annie de Vogel